Ξενοδοχείο Studio Merses

Παλιό Μικρό Χωριό, Καρπενήσι, Ευρυτανία

Τηλέφωνο: 22370 41444,
Fax : 22370 41111,
Κινητό: 6972555637
Ξενοδοχείο Studio Merses, Παλιό Μικρό Χωριό, Καρπενήσι, 36100, Ευρυτανία

Είπαν για τον τόπο μας

Ορεσίβιοι

Ο Κολοκοτρώνης έλεγε πως η Ελλάδα δεν χάνεται, γιατί έχει τρία κάστρα άπαρτα: τη Μάνη, τα Άγραφα και το Σούλι.

Όταν λέμε Άγραφα δεν εννοούμε βέβαια μόνο το ομώνυμο βουνό με τα λιγοστά χωριά του, δεν θα γινόταν καν ιστορικός λόγος για μια τόσο περιορισμένη περιοχή. Λέγοντας Άγραφα εννοούμε ολόκληρη την Ευρυτανία και την περιτυμφρήστεια περιοχή. Αυτά τα απρόσιτα μέρη αποκλήθηκαν έτσι, γιατί δεν ήταν καταγεγραμμένα στους φορολογικούς καταλόγους ούτε των Βυζαντινών ούτε των Οθωμανών. Δεν υπήρχε τόσο τρελός φοροεισπράκτορας να πάει σε εκείνον τον άγριο και δύσβατο τόπο να μπλέξει με τους ανεξάρτητους και ατίθασσους κατοίκους που κοινό τους γνώρισμα ήταν η αγάπη στα όπλα για λόγους επιβίωσης και το πιο φτωχό νοικοκυριό διέθετε τουλάχιστον ένα τουφέκι.

Σε αυτά τα βουνά σώθηκε η Ελλάδα.

Όπως γράφει για τους Έλληνες ορεσίβιους ο μέγιστος οξφορδιανός ιστορικός ArnoldToynbee «Μπορούσαν να διατηρήσουν την ελευθερία τους με το τίμημα να παραμείνουν φτωχοί, διαμένοντες σε φυσικά οχυρά όπου η οθωμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να ασκήσει την εξουσία της παρότι αυτά τα χριστιανικά άσυλα βρίσκονται μέσα στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».*

Τα βουνά για τον αμύητο είναι μια αυλή των θαυμάτων.

Έχουν δικούς τους νόμους και προτεραιότητες. Και οι ορεσίβιοι, παρά τη φτώχεια τους, αισθάνονται κάποια ανωτερότητα από τους αγρότες του κάμπου.

Η συνήθης κατάρα της μάνας προς την κόρη είναι «Μπα, π’ να παρ’ς καμπίσο». Που σημαίνει ότι θα ζήσει στη «λάκκα» με κάποιον υποδεέστερο και θα στερηθεί τα σπουδαία του βουνού, που συνοψίζονται στο κρύο νερό τον δροσερό αέρα και την ανεμπόδιστη θέα. Η κοπέλα το πρώτο που ρωτάει για τον υποψήφιο γαμπρό είναι «Κλέβ’; Καπνοσάκ’λα έχ;». Δηλαδή αν είναι ικανός να κλέψει για να τη ζήσει, και αν είναι αρκετά αρρενωπός ώστε να έχει τις καπνοσακκούλες του με τον λαθραίο καπνό για να στρίβει «τσιγάρες».

Ειδικά η Ευρυτανία είναι θαύμα της Φύσης.

Απομονωμένη και περίκλειστη από την αρχαιότητα και μέχρι πριν λίγα χρόνια που κατασκευάστηκε το τούνελ στον Τυμφρηστό΄ η μόνη είσοδος ήταν από τη Ράχη στα 1400μ. υψόμετρο. Όμως οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι της διαθέτουν μια εκπληκτική αρμονία που απαλύνει μέσα σου την αγριάδα του τοπίου, σου παίρνει τον φόβο και σε συμφιλιώνει με το μεγαλειώδες και το αρχέγονο. Στα χωριουδάκια και στα περάσματα εναλλάσσονται όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και από παντού ακούς νερά να τρέχουν.

Η Ευρυτανία είναι σταθερά ανάμεσα στις 3-4 καθαρότερες περιοχές του πλανήτη με μηδενική μόλυνση. Θα είναι κρίμα για κάποιον που τον συγκινεί η ατόφια ανέγγιχτη Φύση να μην την έχει γνωρίσει.

*ArnoldToynbee «Οι Έλληνες και οι κληρονομιές τους» εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ